Adversara noastră de mâine a cunoscut un declin în ultimii ani, iar principala problemă pare a fi creșterea procentului de jucători străini din prima ligă. 32,1% din totalul de fotbaliști legitimați sunt străini
După o semifinală de CM în 2002 și una de CE în 2008, naționala Turciei a căzut pe locul 36 în clasamentul FIFA Ultimele două campanii de calificare ale naționalei turce s-au transformat în eșecuri criticate dur de suporteri și de presă, după ce naționala antrenată de Fatih Terim și Guus Hiddink a ratat calificarea la CM 2010 și la Euro 2012. În consecință, echipa care prindea o semifinală de campionat mondial în 2002 și o semifinală de campionat european în 2008 ocupă în acest moment abia poziția 36 în clasamentul FIFA. Iar presa turcă a găsit principalul motiv pentru care naționala a avut de suferit în ultimii șase ani. E vorba de jucătorii străini din prima ligă turcă, care oferă tot mai puține șanse jucătorilor de perspectivă autohtoni.
Importuri pentru Ligă Pentru a deveni mai puternice în Europa, cluburile turce au decis să își modifice strategia în ultimele sezoane, cumpărând masiv din străinătate. Astfel, jucători precum Quaresma, Almeida, Simao Sabrosa (Beșiktaș), Felipe Melo sau Elmander (Galatasaray) și Kuyt (Fenerbahce) au ajuns în campionatul turc. Aceste transferuri au fost lovituri importante de imagine și au ajutat fotbalul turc să trimită pentru prima dată o reprezentantă în sferturile Ligii Campionilor – Fenerbahce în 2007. Însă mutările au destabilizat fotbalul turc și au fost principala cauză a ultimelor ratări.
O treime străină în campionat În acest moment, din cei 456 de jucători legitimați la echipele din prima ligă a Turciei, 150 sunt străini, adică un procent de 32,1%. Acest procentaj a crescut simțitor în ultimii patru ani, aducând deservicii majore fotbalului turc. Principala problemă, în opinia jurnaliștilor, este diferența culturală și religioasă dintre jucătorii turci, majoritatea musulmani, și străinii care nu tratează cu importanță obiceiurile acestora. În plus, salariile uriașe pe care le încasează jucători precum Quaresma (4 milioane euro), Felipe Melo (3,5 milioane euro) sau Kuyt (2,5 milioane euro) creează disensiuni în vestiare, având în vedere că cei mai importanți jucători turci nu primesc mai mult de două milioane de euro anual. Însă disensiunile nu se opresc aici. Fie că a fost vorba de jucătorii Galatei sau ai lui Beșiktaș, jocul străinilor a dezamăgit în campionat, iar rezultatele echipelor care au adus jucători cu nume au fost fluctuante.
Nici în România situația nu e mai bună. Din cei 440 de jucători legitimați la cele 18 echipe din Liga I, 298 sunt români, iar restul de 142, adică 32,3%, sunt străini
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER